_MG_6345.jpg

Удружење Културанова је незванично основано 1999. године, а 2001. смо званично регистровани у Новом Саду. Организација је основана као кровна организација свих оних младих који су били уморни од затварања тада постојећих институција и који због недостатка искуства, простора, финансијских и других средстава нису могли да остваре свој стваралачки потенцијал у уметности. Оснивачкој скупштини било је присутно преко 200 младих! Организација и даље сарађује са многима од њих. Начин на који је организација основана и разлог зашто је основана у великој мери је одредио њено будуће деловање.

Наша мисија: Културанова иницира интеркултурални и међусекторски дијалог у друштву, подстичући креативност младих кроз уметничко образовање, производњу културних садржаја и унапређење јавних политика у области културе и младих.&нбсп;

Наша визија: Нови Сад је отворен за стварање нове културе. Нова култура је за нас процес изградње нових друштвених односа који подстичу дијалог, самопреиспитивање и критичко мишљење.&нбсп;

Наши циљеви су:&нбсп;

да се уклоне препреке суживоту у Новом Саду и Војводини покретањем и подстицањем дијалога између различитих рањивих субкултурних група, посебно миграната, „дошљака“, Рома, ЛГБТК + особа и особа са инвалидитетом;&нбсп;

промоција креативности у циљу унапређења културе рада у некултурним секторима и заједничко деловање за ефикасније друштвене односе;&нбсп;

развијање културе дијалога младих из Србије и суседних земаља кроз заједничку продукцију културних садржаја;&нбсп;

децентрализација културе кроз пласирање наших садржаја у градове Војводине који немају развијену културну сцену (посебно независну), као и у делове града у Новом Саду који немају довољно омладинских и културних активности;&нбсп;

активно учешће у процесима планирања и унапређења јавних политика у области младих и културе у Новом Саду, Војводини и Србији.

Културанова ради у четири области, кроз своја четири програма:&нбсп;

Театарнова - позориште и перформанс,&нбсп;

Музиканова - подршка младим музичким ствараоцима,&нбсп;

Медианова - аудио-визуелни и медијски садржаји,&нбсп;

Футуранова - иновације у културним и креативним индустријама.&нбсп;

Културанова је од 2018. године у оквиру програма ОПЕНС реализовала пројекте назване по својим програмским стубовима, Музиканова и Театарнова, чији су резултати представљени на годишњем ТАКТ фестивалу. Током претходних година реализовали смо бројне међународне пројекте као што су: Плаи!МОБИЛЕ, Порт оф Дреамерс, ТРАИНАРТ, З Елементс и Цреативе Софт Скиллс. Наше пројекте у претходних пет година подржали су: Европска комисија, Министарство културе Републике Србије, ЕЦФ / Европска културна фондација, Развојна агенција Србије, Град Нови Сад, Покрајина Војводина, ИПА Интеррег фондови, Шведски институт , Међународна организација за миграције (ИОМ), Вишеградски фонд, Труст фор Мутуал Ундерстандинг и Фулбригхт програм. У том периоду, од 2015. до 2020. године, реализовали смо десет великих пројеката и организовали десетак мањих уметничких интервенција, као и скупова који су ангажовали више од 4.000 људи као директних корисника и око 30.000 као индиректних корисника.

ЛИНКОВИ ДО ДРУШТВЕНИХ МЕДИЈА:&нбсп;

Веб страница:&нбсп;хттпс://културанова.орг/индек.пхп/ен/

Фејсбук:&нбсп;хттпс://ввв.фацебоок.цом/културанова

Инстаграм:&нбсп;хттпс://ввв.инстаграм.цом/културанова_орг/

ТикТок:&нбсп;хттпс://ввв.тикток.цом/@културанова_орг